Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tendr na varšavské tramvaje se má opakovat, Škoda ale byla vyřazena

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Varšava - Stále není jasné, ldo polské mteropoli dodá 213 tramvají. Tendr za miliardy loni vyhrála Škoda Transportation, arbitrážní soud ale v srpnu 2017 soutěž zrušil. Česká firma je z ní už vyloučena. Varšava bude muset znovu zvážit nabídky firem Hyundai a Pesa.

Podle tisku by Varšavu 213 nových nízkopodlažních tramvají od Škody přišlo v přepočtu na 16,6 miliard korun, což bylo více než celkové tržby Škody Transportation v roce 2016 - a také více než varšavský rozpočet pro tento účel.

Podle serveru Transport Publiczny stejnou vadu měla i nabídka bydhošťské firmy Pesa, která již dříve městu dodala 281 nízkopodlažních tramvají a byla v tendru považována za favorita. Cena ale nebyla hlavním kritériem původní soutěže.

Server v jiném článku také poznamenal, že Škoda se chystala k návratu na polský trh ve velkém stylu - předložením nejlepší a současně nejdražší nabídky na varšavské tramvaje, jakož i nejlacinější nabídkou souprav pro varšavské metro.

V tendru se počítalo s tím, že 123 nových nízkopodlažních tramvají vjede do varšavských ulic v roce 2021. Na zbývajících 90 mělo mít město opci pro případ, že by se na jejich nákup našly peníze. Nové tramvaje by měly jezdit po nově budovaných linkách do okrajových čtvrtí.

Témata:  ŠKODA TRANSPORTATION a.s. tendr Polsko tramvaje

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.