Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zvažuje odstoupení od úmluvy o lidských právech

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko zvažuje možnost odstoupení od evropské úmluvy o lidských právech. Podle zdrojů agentury RIA Novosti rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva odporují zájmům Moskvy a politizace soudních stanovisek vzrůstá.

Soud pro lidská práva prý odmítá brát v úvahu zvláštnosti ruského právního systému a často se uchyluje k praktikám dvojího metru. "Argumenty a zdůvodnění ruské strany se ignorují," napsala RIA Novosti.

Rusku rovněž vadí, že soudci evropského soudu jsou voleni bez ruské účasti. Děje se tak proto, že Rusko bylo kvůli anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 vyloučeno z jednání Parlamentního shromáždění Rady Evropy a nesmí se podílet na práci dalších orgánů Rady Evropy.

"Ruské státní orgány proto zvažují možnost odstoupení od evropské úmluvy o lidských právech, což by znamenalo vyjmutí z jurisdikce soudu pro lidská práva a ukončení členství Ruska v Radě Evropy," citovala ruská agentura vládní zdroje.

Rusko se už po vyhlášení sankcí odmítlo činnosti Rady Evropy účastnit, dokud bude sankční režim v platnosti. Loni v létě se navíc ruská vláda rozhodla nezaplatit příspěvek do rozpočtu Rady Evropy, který činí 11 milionů eur (280 milionů korun).

Témata:  Rusko lidská práva Evropský soud pro lidská práva

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy