reklama

Informovala o tom Norská rada pro uprchlíky (NRC). Tato nevládní organizace, která pomáhá uprchlíkům v táboře jižně od Fallúdže, uvedla, že kvůli bojům je obtížné posoudit celkový rozsah „zoufalé situace ve městě".

„Pokud (civilisté) zůstanou ve Fallúdži, čelí hrozbě hladomoru. Pokud se pokusí o útěk, riskují, že budou zabiti," konstatovala mediální koordinátorka NRC Becky Bakrová Abdullaová s odvoláním na uprchlíky.

Jedna žena NRC řekla, že její rodina žila ze sušených datlí a vodu pili z řeky Eufrat, než se jim povedlo uprchnout.

Irácká armáda v pondělí zahájila ofenzivu s cílem vytlačit sunnitské ozbrojence z Fallúdže, ležící asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. Fallúdža byla prvním iráckým městem, které IS ovládl v lednu 2014. V obležení je již šest měsíců.

Asi 50.000 civilistů zůstává uvězněno ve městě, které nyní postrádá pitnou vodu, elektřinu a palivo. Za posledních 36 hodin se podařilo uprchnout asi 40 rodinám. Jeden z uprchlíků vylíčil, že se skrývali v drenážním potrubí.

Koordinátorka OSN pro Irák Lisa Grandeová dnes řekla, že od pondělí se podařilo z Fallúdže uprchnout asi osmi stovkám lidí a že popisují velmi neutěšenou situaci panující ve městě. „Je tam velmi málo jídla, které se přiděluje podle striktních pravidel. Zásoby léků došly, mnoho rodin má problémy dostat se k pitné vodě," řekla Grandeová.

Islámský stát v centru města vyhlásil zákaz vycházení, aby zabránil lidem uprchnout. Irácká armáda tvrdí, že IS chce civilisty použít jako lidské štíty. Obyvatelé sdělili, že uprchnout je těžké také kvůli množství výbušnin, které členové IS po městě rozmístili.

V centru města zabila palba čtyři civilisty a dalších 19 zranila, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z hlavní městské nemocnice. Od pondělního zahájení ofenzivy bylo podle něj zabito na 30 civilistů a 17 bojovníků IS.