Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deklarace nezávislosti pro Katalánsko neplatí, zamítl ji katalánský parlament

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Katalánsko - Katalánský parlament dnes odmítl návrh radikálních separatistů, kteří chtěli potvrdit říjnovou deklaraci nezávislosti, kvůli níž převzala správu nad Katalánskem španělská vláda.

Separatisté nakonec schválili rezoluci, která potvrzuje legitimitu kandidatury uprchlého expremiéra Carlese Puigdemonta, avšak o vyhlášení nezávislosti se nezmiňuje.

Usnesení, na jehož textu se podle listu El País shodla Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JxCat) s radikální Kandidátkou lidové jednoty (CUP), počítá vedle symbolické podpory expremiérovy kandidatury s "obnovou katalánských institucí". Zároveň odmítá použití článku 155 španělské ústavy, jehož prostřednictvím se Madrid chopil správy nad Katalánskem. Radikálové nakonec neprosadili zmínku o potvrzení deklarace, která podle právníků odporovala španělské ústavě a porušovala předchozí verdikty ústavního soudu.

Zatímco poslanci stran prosazujících setrvání Katalánska ve svazku se Španělskem vyzývali separatistické politiky, aby respektovali zákony, stoupenci nezávislého Katalánska v projevech hovořili o násilném prosazování vůle centrální vlády. Separatisté dali najevo, že hodlají i nadále prosazovat myšlenku nezávislé katalánské republiky.

"Tato rezoluce je výchozím bodem projektu republiky, který chceme nabídnout katalánským občanům," prohlásil Quim Torra z JXCat, jenž představil projekt nakonec schváleného usnesení.

Jednostranná deklarace nezávislosti a snahy katalánského vedení o odtržení regionu od Španělska vedly v říjnu Madrid k tomu, že poprvé v demokratické historii země převzal přímou správu nad autonomní oblastí. Členové bývalé vlády byli obviněni ze vzpoury, několik bylo uvězněno a pětice včetně Puigdemonta prchla do Belgie.

V prosincových volbách však získali separatisté opět většinu hlasů v parlamentu a volba předsedy vlády je tedy v jejich rukou. Uprchlého Puigdemonta však nehodlá jako nového premiéra uznat Madrid, který se vzdá správy nad regionem pouze v případě zvolení fyzicky přítomného premiéra.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy