Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva odmítá odpovědnost za hackerské útoky na Německo

hackeři
hackeři
Foto: Aspen.pr

Moskva/Berlín - Kreml dnes popřel účast na kybernetických útocích proti počítačům německé vlády. Podle západních expertů stojí za napadením speciálně zabezpečené sítě ruská skupina Snake.

Do sítě, v níž si informace vyměňují německé vládní i bezpečnostní úřady, se hackerům údajně podařilo proniknout skrze počítač jedné spolkové vysoké školy. Podle agentury DPA je možné, že se jim to povedlo už koncem roku 2016. Členové výboru Spolkového sněmu pro kontrolu tajných služeb tvrdí, že útok stále pokračuje.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes ruskou účast na kybernetickém útoku vyloučil. "S politováním zjišťujeme, že veškeré hackerské útoky ve světě jsou spojovány s Ruskem. Nikdy se ale neobjeví hmatatelné důkazy," řekl.

Na akce ruských hackerů upozorňuje hlavně Washington. Podle amerických tajných služeb se ruští útočníci s podporou tajných služeb pokusili ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016. Podezření prošetřuje zvláštní skupina FBI a tři výbory amerického Kongresu.

Témata:  hackeři Rusko Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.