Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko obvinilo USA z pohrdání rezolucí o Sýrii

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Damašek/Moskva/Paříž - Spojené státy pohrdají rezolucí Rady bezpečnosti OSN, protože nedokázaly přimět povstalce zastavit útoky z východní Ghúty na Damašek.

Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany, podle nějž mají kontrolu nad povstalci USA. Francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem žádal, aby Rusko zajistilo jednoznačné plnění únorové rezoluce OSN ze strany vlády v Damašku. Počítalo se v ní s 30denním příměřím, které mělo umožnit evakuaci civilistů a dopravit do Ghúty humanitární pomoc.

Boje ale pokračují a podle syrské nevládní organizace ochránců lidských práv (SOHR) v nich dnes přišlo o život přes 40 civilistů. Zároveň dnes do východní Ghúty dorazil humanitární konvoj s pomocí pro 27.5000 lidí. S dalším se počítá ve čtvrtek.

Východní Ghúta je v obležení syrské armády od roku 2013 a je poslední oblastí u syrské metropole, kterou ovládají povstalci. Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo Washington pohrdáním rezolucí, protože povstalci nezastavili boje a stále odstřelují Damašek.

Rusko tak reaguje na nedělní obvinění ze strany USA, podle nějž se bombardování Ghúty zúčastnilo ruské letadlo.

Ruské ministerstvo tvrdí, že je to Washington, ne Rusko, kdo porušuje rezoluci OSN, protože neudělal nic, aby zastavil palbu rebelů na Damašek z Ghúty. "Washington nedělá nic pro to, aby zkrotil ozbrojence, které má ve východní Ghútě pod kontrolou," uvedlo ministerstvo.

Témata:  Rusko USA OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy