Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský bývalý agent Skripal byl v Británii otráven

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - V Británii byl přiotráven neznámou látkou bývalý ruský agent, který získal útočiště v této zemi, uvedly dnes zpravodajské televize BBC a Sky News. Jde prý o 66letého Sergeje Skripala.

Skripal upadl společně s jednou ženou ve věku kolem 30 let do bezvědomí v neděli po požití neznámé látky při návštěvě nákupního střediska v Salisbury. Úřady nabyly poměrně rychle přesvědčení, že látka je vysoce toxická, protože místa, kde se pár pohyboval, uzavřely a nechaly vyčistit pracovníky ve speciálních protichemických kombinézách. Zkontrolováno bylo také Skripalovo bydliště. Oba postižení jsou nyní na jednotce intenzivní péče místní nemocnice.

Explukovníka ruské vojenské rozvědky odsoudil ruský soud v roce 2006 k 13 letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100.000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.

Nynější incident připomíná případ z roku 2006, kdy v Británii na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Litviněnko v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu.

Témata:  Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy