Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová stále nevysvětlila, jak by měly vypadat hranice s Irskem

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová ani dnes nevysvětlila, jak by si konkrétně představovala, že by měl vypadat hraniční režim mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Mayová, která před poslanci Dolní sněmovny upřesňovala své vize představené v projevu z minulého týdne, se ocitla pod tlakem labouristické opozice.

Labourističtí poslanci na ni naléhali, aby se vyjádřila přesněji k tomuto problému, který je pro obyvatele irského ostrova citlivou otázkou. Po desítkách let násilí mezi protestanty a katolíky umožnilo uklidnit situaci v Severním Irsku zrušení hraničních kontrol. Mayová jejich obnovení vylučuje, zároveň ale není s to vysvětlit, jak mají hranice s Irskem, které setrvává v EU, fungovat, když Británie opustí mimo jiné celní unii.

Mayová dnes po výzvě, aby sdělila, kde se například nekontrolují kamiony se zbožím, ačkoli neplatí celní unie, naznačila, že by bylo možné se inspirovat tím, jak to funguje na hranicích mezi USA a Kanadou. Stínová ministryně pro brexit za labouristy Jenny Chapmanová ale Mayovou upozornila, že i na těchto hranicích slouží ozbrojené pohraniční stráže. Mayová na to řekla, že to byl jen jeden z několika příkladů, které jsou zkoumány.

Témata:  Irsko Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy