Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastěhovat do městečka s 300 obyvateli 115 migrantů? Lidé se bouří proti plánu vlády

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Dublin - Obyvatelé irského městečka Lisdoonvarna se vzbouřili proti plánům vlády, která chce do obce přesídlit 115 žadatelů o azyl. Poukazují na to, že pro městečko s 300 obyvateli by to byla nesmírná zátěž.

Téměř 93 procent obyvatel hlasovalo pro odmítnutí plánů Agentury pro přijímání a integraci migrantů, která chtěla ubytovat žadatele o azyl v místním hotelu King Thomond.

Před hlasováním majitel hotelu Marcus White řekl, že se bude řídit rozhodnutím místních obyvatel. „Pokud vesnice nebude schopna ubytovat 115 lidí, tak to tak bude. Nehodlám dělat něco, co by tomuto městu ublížilo,“ uvedl.

Sto sedmdesát sedm lidí, kteří se zúčastnili tajného hlasování, tento plán odmítlo. Jen 15 hlasovalo pro.

Místní politik Paddy Dunne po hlasování uvedl, že doufá, že White hlas obyvatel vyslyší a přehodnotí plány. „Oceňujeme vše, co dělá pro vesnici, dostává k nám turisty, ale pro komunitu je tolik migrantů prostě mnoho," uvedl a zdůraznil, že místní obyvatelé necítí vůči hoteliérovi žádnou zášť.

„Nejde o to, že tyto lidi nechceme," dodal Dunne. I když občané Lisdoonvarny cítí soucit s uprchlíky, vesnice nemá dostatek prostředků na to, aby uspokojila 38% nárůst obyvatelstva přes noc, dodal. „Lidé v obci rádi uvítají méně příchozích, ale ne 115. Nejde o žádosti o azyl, ale o způsob, jakým to vláda udělala - bez konzultací a bez opatření," uvedl.

Deník Irish Times doplnil, že ministerstvo spravedlnosti v reakci uvedlo, že roční smlouva s hotelem by „neměla zatěžovat stávající zdroje a služby ve vesnici". První žadatelé o azyl měli přijít 5. března, kvůli špatnému počasí bylo ale jejich stěhování o týden posunuto. Plán už ale nemůže být dál zpožděn, dodal úřad.

Témata:  uprchlíci Irsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy