Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři ve Středomoří objevili člun s uprchlíky. Dvě děti byly mrtvé , dalších 21 uprchlíků zřejmě utonulo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - 23 migrantů patrně zahynulo při snaze dostat se přes Středozemní moře do Evropy. Informovala o tom dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Záchranáři v sobotu objevili běžence ve dvou plavidlech. Na dřevěném člunu se podle IOM nacházely dvě mrtvé děti. Dalších 21 pasažérů ze stejného člunu se pohřešuje a nejspíše utonulo

Pokud se počet obětí potvrdí, bude to nejhorší incident na migrační trase přes centrální Středomoří za více než měsíc.

Na dřevěné loďce vyplulo od libyjských břehů 51 osob, na druhém, gumovém člunu bylo 132 lidí. Několik desítek přeživších skončilo na Sicílii, zbylí byli vráceni zpět do severoafrické země.

Počet úmrtí v této oblasti letos oproti stejnému období loňského roku klesl přinejmenším o 100, naopak obětí dramaticky přibylo na trase do Španělska. "Skoro každý den teď dostáváme zprávy o mrtvých v marockých, alžírských a španělských vodách," řekl na pravidelném brífinku v Ženevě mluvčí IOM Joel Millman.

Za prvních devět týdnů roku dorazilo po moři do Evropy 10.584 migrantů, přičemž 421 zahynulo nebo je pohřešováno. Loni dosáhl počet příchodů ke 4. březnu skoro 20.000.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy