reklama

Jak protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), tak protiimigrantská Liga severu (LN), které v součtu získaly kolem 50 procent hlasů, zastávají euroskeptické pozice, připomněla italská tisková agentura ANSA. Obě jmenované strany, jak vyplývá z jejich program, chtějí zlepšit vztahy s Ruskem. Moskva si podle mluvčího prezidenta Vladimira Putina přeje zachovat s Itálií dobré partnerství.

Vývoj v Itálii po volbách Juncker pečlivě sleduje, řekl dnes novinářům jeho mluvčí Margaritis Schinas. EU je podle něj svazkem demokratických zemí a Italové v neděli ve volbách svobodně vyjádřili své názory. Mluvčí znovu zopakoval, že EK má plnou důvěru ve schopnosti italského prezidenta Mattarelly pomoci stranám při formování stabilní vlády.

Obě komory italského parlamentu, Poslanecká sněmovna a Senát, určí své předsedy 23. března. Prezident poté vybere osobu, jež by mohla sestavit vládu. Úkol může připadnout jak nejsilnější straně M5S, tak středopravé koalici, která získala nejvíce hlasů. Nejlépe z této koalice vyšla LN.

Frans Timmermans, první místopředseda EK, ve francouzském listu Le Figaro k výsledkům voleb uvedl, že výsledek voleb „je zčásti odrazem italského rozčarování z Evropy". „Musíme to chápat jako impuls Evropskou unii znovu nahodit a vyvodit správné závěry," dodal Timmermans.

V programu LN prosazuje paralelní měnu k euru pro domácí účely. Přeje si změnu fiskální a imigrační politiky EU. „Pokud do té doby (do dvou let) nic nevyjednáme... nevylučujeme uplatnění článku (50 Lisabonské smlouvy) o vystoupení z EU, jak to učinila Británie," řekl před volbami Claudio Borghi, který v LN zodpovídá za oblast hospodářství. Šéf strany Matteo Salvini tvrdí, že společná měna euro je špatný projekt a neudrží se. Celá středopravá koalice se staví proti úsporným opatřením.

M5S během předvolební kampaně svou někdejší příkrou eurosketickou rétoriku umírnilo. I toto hnutí však chce docílit změny fiskální politiky EU. LN i M5S uvedly, že v případě nutnosti jako páku použijí snížení plateb do rozpočtu EU.

Vedle LN a M5S, které pro jejich překvapivý úspěch ve volbách média označují za skutečné vítěze italských voleb, si přejí vztah s Ruskem zlepšit i protiimigrantská a euroskeptická strana Bratři Itálie (něco přes čtyři procenta hlasů) ze středopravé koalice a levicová strana Svobodní a rovní (něco přes tři procenta hlasů).