Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náboženská válka na Srí Lance. Na facebooku se objevily výzvy k útokům na muslimy

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Kolombo - Střety mezi buddhisty a muslimy na Srí Lance pokračují, a to navzdory vyhlášení výjimečného stavu. Mluvčí policie Ruvan Gunasekera sdělil, že během násilí zahynuli dva lidé.

Potyčky vypukly v oblasti turistického města Kandy. Vyvolala je smrt buddhisty z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci pak v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny. Úřady již v pondělí v oblasti vyhlásily zákaz vycházení. Vláda tam vyslala vojáky a elitní policisty.

Mluvčí srílanské vlády Radžitha Senaratne řekl, že vláda požádala poskytovatele internetových služeb, aby blokovali sociální sítě, když se na facebooku objevily výzvy k útokům na muslimy.

Kromě zmíněného buddhisty zahynul i mladý muslim, jehož tělo bylo nalezeno v úterý ve vypálené budově v obci Digana v okrese Kandy. Zničeno bylo asi 100 domů a obchodů, několik mešit a velké množství aut, především v obci Digana. Při dnešních střetech mezi buddhisty a muslimy v obci Menikhinna nedaleko města Kandy utrpěli zranění tři zasahující policisté.

Školy ve městě Kandy, které je střediskem hojně navštěvované oblasti s řadou významných buddhistických památek a čajových plantáží, jsou v důsledku nepokojů zavřené. Sedm lidí bylo zatčeno kvůli porušení zákazu vycházení a provokování nepokojů.

Častým cílem turistů je právě posvátné město Kandy, kde je podle buddhistické tradice uložen Buddhův zub, jedna z nejcennějších buddhistických relikvií.

Agentura AP v úterý napsala, že násilnostmi jsou postiženy některé obce v okolí Kandy, nikoli město samo. Není jasné, jak vyhlášení výjimečného stavu ovlivní život na Srí Lance. V úterý odpoledne prý v metropoli Kolombu a řadě dalších měst a vesnic nebyly známky posílených bezpečnostních opatření patrné.

Témata:  Srí Lanka muslimové Buddhismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy