Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza otráveného ruského agenta: Policista zasažený nervovým plynem je schopen mluvit

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britský policista zasažený nervovým plynem, který v Británii o víkendu neznámý útočník použil proti bývalému ruskému tajnému agentovi a jeho dceři, je schopen mluvit, ale jeho stav zůstává vážný.

56letý někdejší ruský agent ve službách britské zpravodajské služby Sergej Skripal a jeho 33letá dcera Julija upadli do bezvědomí v neděli na lavičce v parku před nákupním centrem v jihoanglickém městě Salisbury. Jsou stále v kritickém stavu v nemocnici.

Hospitalizován byl také policista, který se jako první věnoval kolabujícím obětem. "Už není na jednotce intenzivní péče, ale jeho stav zůstává vážný," řekla dnes britská ministryně vnitra Amber  Ruddová.

V interview s BBC odmítla upřesnit, jaký nervový plyn byl k útoku použit. Brity vyzvala, aby "zachovali chladnou hlavu" a počkali na závěry vyšetřování. Média spekulují, že za útokem mohlo stát Rusko, což Moskva popírá.

Detektivové podle Ruddové zkoumají tři místa: hospodu, kterou Skripal s dcerou navštívili, restauraci, kde jedli, než byli nalezeni na lavičce, a Skripalův dům. Komisař britské policie Mark Rowley už ve středu řekl, že na kauze pracují stovky policistů.

Ruddová dnes v parlamentu také řekla, že útok na Skripala a jeho dceru byl "krutým a veřejným pokusem o vraždu". "Až zjistíme, kdo je za něj zodpovědný, budeme reagovat rázně a adekvátně," dodala ministryně.

Témata:  Sergej Skripal Rusko Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy