reklama

Dvojí agent Skripal a jeho dcera Julija stále leží ve velmi vážném stavu v nemocnici. "Je to stále velmi vážné s těmito dvěma lidmi, kteří byli terčem tohoto hrozného útoku," řekla britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Dodala, že Británie musí určit zdroj nervového plynu. "Pokud jde o další možnosti, musíme si ještě počkat, dokud nebude naprosto jasné, jaké by mohly být následky a co bylo skutečným zdrojem tohoto nervového plynu," zdůraznila politička během návštěvy jihoanglického města Salisbury, kde byli Skripal a jeho dcera v neděli nalezeni v bezvědomí.

Britská policie a ministerstvo obrany mezitím oznámily, že do Salisbury bude vyslána stovka vojáků vycvičená pro zacházení s chemikáliemi. Mají odstraňovat automobily a další předměty z oblasti, kde byla otrávená dvojice nalezena.

Lavrov dnes během návštěvy v Etiopii prohlásil, že jeho země by s vyšetřováním mohla Británii pomoci, ale odmítl podezření vůči Moskvě. Podle agentury Tass Lavrov prohlásil, že "ať jde o otrávení některých britských občanů nebo o zvěsti o zasahování do volební kampaně v USA, pokud je pomoc opravdu potřeba, jsme ochotni zvážit takovou možnost". "Ale abychom mohli vést takové případy, je nezbytné okamžitě skoncovat s nepodloženými tvrzeními na televizních obrazovkách," dodal Lavrov.

Skripal (66) a jeho dcera Julija (33) upadli do bezvědomí v neděli na lavičce v parku před nákupním centrem v Salisbury. Policie v hrabství Wiltshire dnes uvedla, že po útoku bylo ošetřeno dohromady "asi 21 lidí" včetně Skripala. Britské zdravotnické úřady však uvedly, že širší veřejnost je vystavena jen malému riziku.

Skripala zatkla v roce 2004 ruská Federální bezpečnostní služba FSB pro podezření, že britské zpravodajské službě vyzradil desítky ruských agentů. V roce 2006 byl v tajném procesu odsouzen na 13 let do vězení. V roce 2010 jej Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.