Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde se uskuteční schůzka Trumpa s Kimem? Možností je několik

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: china.org.cn

Soul - Vrcholná schůzka mezi USA a Severní Koreou se má podle jihokorejských zdrojů konat do konce května. O přesném místě rokování se zatím spekuluje. V úvahu připadají nejenom tradiční místa diplomatických setkání.

V úvahu připadají i kreativnější možnosti, jak uvedl bývalý americký velvyslanec v Soulu Christopher Hill. Připomenul třeba americko-sovětský summit z roku 1989, který se konal na sovětské lodi zakotvené u Malty.

Známé jsou také vlakové výpravy někdejšího severokorejského vůdce Kim Ir-sena a jeho nástupce Kim Čong-ila, tedy dědečka a otce současné hlavy KLDR. Kim Ir-sen využíval vlaky k zahraničním cestám přes Čínu i Sovětský svaz, i když to znamenalo "přepřahat" podvozky.

Jeho nejdelší cesta po železnici se konala v roce 1984 a Kim při ní zavítal i do tehdejšího Československa. Vyjel přes Čínu do SSSR a odtud dále do Polska, Německé demokratické republiky, ČSSR, Maďarska, Jugoslávie, Bulharska i Rumunska. Domů se vrátil znovu přes SSSR.

Při cestě do Ruska v roce 2001 měl vlak Kim Čong-ila 22 vagonů a zajišťoval luxusní servis. Na naplánovaných zastávkách se doplňovaly zásoby humrů a vín značek Bordeaux a Beaujolais dopravených letecky z Paříže.

V dubnu 2010 pozorovatelé upozornili na vlak na čínské hranici a vyvodili z toho, že se Kim Čong-il vydává na předem neohlášenou návštěvu Číny. Ukázalo se však, že šlo o běžnou nákladní soupravu a že Kim zůstal v KLDR. Následujícího roku ale Kim podnikl cestu do Ruska za tehdejším prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Setkal se s ním v Ulan-Ude v sibiřském Burjatsku. Z Pchjongjangu urazil 4500 kilometrů. Kim Čong-un je u moci od otcovy smrti v roce 2011.

V roce 2011 KLDR oznámila, že Kim Čong-ila postihl infarkt, když byl ve svém opancéřovaném vlaku na pracovní cestě mimo Pchjongjang. Oficiální informaci o jeho úmrtí tehdy KLDR zpozdila o dva dny. Jižní Korea to ale vyvracela s tím, že v den, jejž KLDR uvádí jako den Kimova úmrtí, Kimův opancéřovaný vlak vůbec nevyjel, takže vysvětlení Severní Koreje není věrohodné.

Za datum Kimovy smrti se uvádí 17. prosinec 2011. Podle severokorejské agentury KCNA byla ten den silná sněhová bouře, ale náhle ustala, "nebe zrudlo" a ledy na známém jezeře zapraskaly tak silně, že to "otřáslo nebem i zemí".

Témata:  Severní Korea Donald Trump Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy