Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudní lékaři zkritizovali slovenskou policii za postup po vraždě novináře

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenská policie podle organizace soudních lékařů selhala, když k ohledání těl zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové nepřizvala soudního lékaře.

Ve svém prohlášení to dnes podle slovenských medií uvedla Slovenská společnost pro soudní lékařství (SLS), která zastřešuje soudní lékaře.

"Přítomnost soudního lékaře na místě trestného činu vraždy považujeme za nanejvýš potřebnou a opodstatněnou elementární logikou samotného vyšetřování," uvedl předseda SLS Boris Ťažký.

Vyjádření slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, který postup policie v této záležitosti obhajoval, Ťažký označil za účelové omlouvání profesionálního selhání policie a dehonestaci soudního lékařství jako medicínského odboru.

Některá slovenská média již dříve zpochybnila odbornost lékaře, kterého policie povolala k ohledání těl reportéra a jeho přítelkyně. Zmiňovaný lékař podle televize Markíza nebyl soudním lékařem ani znalcem, ale patologem, který přednáší histologii.

Slovensko se zmítá v krizi

Slovensko zažilo v podobě pátečních masivních demonstrací proti vládě premiéra Roberta Fica vzpouru vůči aroganci moci a bezpráví, uvedla nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS), která jako východisko z politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka prosazuje vypsání předčasných voleb. Představitelé koalice byli při hodnocení dalšího vývoje v koalici po protestech spíše zdrženliví. Podle předsedy koaliční strany Most-Híd Bély Bugára, který dříve vybídl k rezignaci ministra vnitra za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Kaliňáka, strana navrhuje tři možnosti řešení vzniklé situace. Detaily Bugár neuvedl.

"Lidé dnes chtějí dvě jednoduché věci - spravedlivý stát a vládu, která bude spravedlnost ve státě pěstovat, nikoliv ji ničit. Na slovenských náměstích bylo (v pátek) všem jasné, že spravedlivý stát je možný jen bez vlády Roberta Fica," uvedla SaS v reakci na největší demonstrace na Slovensku od konání protikomunistických shromáždění v roce 1989.

"My máme tři možnosti, které navrhneme partnerům, a uvidíme, jak budou reagovat," řekl Bugár podle portálu Aktuality.sk, aniž své návrhy blíže komentoval. Bugár se kvůli politické krizi předčasně vrátil z dovolené ze zahraničí.

Někteří představitelé strany Most-Híd v uplynulých dnech také netajili nevůli nad prohlášeními Fica, který v souvislosti s návrhy prezidenta Andreje Kisky na zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby obvinil hlavu státu z mocenských her, z destabilizaci země a prezidenta také kritizoval za jeho loňské setkání s americkým finančníkem Georgem Sorosem.

Témata:  lékaři Slovensko policie SR Ján Kuciak

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy