Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda se dostala na okraj kurdského Afrínu

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Bejrút - Turecká armáda se dnes spolu se syrskými povstaleckými skupinami za intenzívního bombardování dostala na okraj severosyrského města Afrín.

Podle agentury Reuters to oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Ankara zahájila ofenzívu na severu Sýrie v lednu s cílem vytlačit kurdské milice YPG, které považuje za teroristy napojené na Stranu kurdských pracujících (PKK) působící v Turecku. Podle SOHR turecké síly nyní ovládají přes 60 procent celé oblasti Afrín a armáda má plnou kontrolu nad výcvikovým táborem YPG v blízkosti města. Proturecké povstalecké skupiny informovaly o dobytí kopce s výhledem na východní část Afrínu.

Podle SOHR v turecké ofenzivě už zahynulo více než 200 civilistů, což Turecko popírá a tvrdí, že dělá vše proto, aby se boje civilního obyvatelstva nedotkly. Podle pozorovatelů jsou v Afrínu stále tisíce civilistů, a útok na město pro může mít katastrofální důsledky.

Přestože YPG nejsou spojenci syrské vlády a s jejími jednotkami se během války občas střetly, tentokrát kurdské milice požádaly Damašek o pomoc proti tureckému útoku. V únoru se provládní syrské milcie přesunuly do oblasti Afrínu, ale to neodradilo Turecku v pokračování protikurdské ofenzívy, přestože to sebou nese riziko širší eskalace.

Témata:  Turecko Turecká armáda Sýrie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy