Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron nařizuje: Od teď ani slovo o brexitu

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn – Dnešním dnem ve Velké Británii začíná období, kdy se úředníci a politici nesmějí oficiálně vyjadřovat k referendu o setrvání či odchodu z EU kvůli možnému ovlivňování veřejnosti. Ačkoliv se toto vztahuje pouze na Velkou Británii, britský premiér Cameron by stejný přístup rád viděl i od politiků ostatních zemí. Informoval o tom bruselský server Politico.

Jak server uvádí, Ivan Rogers, vyslanec Velké Británie při EU a „Cameronův muž v EU", se tuto středu sešel s Manfredem Weberem, předsedou Evropské lidové strany, největší politické strany Evropského parlamentu, aby vysvětlil, jak informační embargo funguje.

„Ačkoliv Londýn samozřejmě nemůže umlčet politiky a zástupce jiných zemí, Rogers i tak nabídl lídrům EU několik návrhů na různé možnosti správného vyjadřování. Británie se již dlouho snaží, aby EU podobné embargo dodržovala, a politikům EU sděluje, že jakékoliv snahy o ovlivnění debaty o Brexitu by byly kontraproduktivní," podotýká server.

Rogers navíc podle něj tento týden urgoval lídry, aby oficiálně zastali stanovisko, že pokud Británie odhlasuje odchod, vzniknou velmi vážné důsledky a půjde o definitivní rozvod s EU, ne jen o další projednávání podmínek členství.

Weber podle serveru stejně jako Martin Schulz, prezident Evropského parlamentu, tento názor sdílí a podporu setrvání Británie v EU oba považují za svou povinnost. „Sdílíme názor, že zde budou následky a nebude cesty zpátky," uvedl například Schulzův mluvčí.

Server podotýká, že tato snaha o kontrolu toho, jak politici ostatních zemí budou o referendu mluvit, se v podstatě rovná přiznání britské vlády, že „pokud nemůže evropské lídry zcela udržet mimo diskuzi, může se alespoň pokusit ovládat, jak mluví".

Témata:  EU Brexit David Cameron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy