Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojkot prezidentských voleb? Pouze třetina lidí věří v jejich poctivost

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rusové budou prezidenta volit v neděli 18. března. 90 procent Rusů ví o těchto volbách, tři čtvrtiny z nich mají o hlasování zájem a 69 procent voličů hodlá volit stávajícího prezidenta Vladimira Putina. Bojkotovat hlasování je odhodláno jen šest procent dotázaných, desetina lidí ještě váhá.

Uvedl to dnes šéf státní agentury pro výzkum veřejného mínění VCIOM Valerij Fjodorov. V předvolební prognóze VCIOM předpověděl účast 63 až 67 procent voličů a Putinovo vítězství s 69 až 73 procenty hlasů.

O Putinově znovuzvolení se nepochybuje, starosti však úřadům dělá účast, zejména ve velkoměstech. Ke "stávce voličů", tedy k bojkotu voleb, vyzval opoziční předák Alexej Navalnyj, považovaný za hlavního Putinova kritika.

Pokud jde o poctivost a falšování voleb, podle VCIOM si Rusové nejčastěji - konkrétně 45 procent - myslí, že volby sice poznamenají vady a přehmaty, ty ale nebudou tak velké, aby zkreslily skutečné výsledky. O poctivosti voleb je přesvědčeno 36 procent dotázaných, zatímco zfalšování voleb předpokládá 15 procent lidí, "kteří ničemu nevěří", jak dodal Fjodorov.

Za tři klíčové problémy, které by nový prezident měl řešit, dotázaní označili zdravotnictví, nízké platy a školství. Následovaly nízké důchody, nízká životní úroveň, sociální rozdíly nebo špatný stav silnic. Do sedmičky hlavních problémů se nedostala demokracie, svoboda či vztahy se Západem.

O druhou příčku svádějí souboj kandidát komunistů Pavel Grudinin (sedm procent) a vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij (šest procent). Následuje televizní moderátorka hlásící se k liberální opozici Xenija Sobčaková s podporou 1,6 procenta dotázaných a kandidát malé liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij s přízní jednoho procenta dotázaných. Zbývající tři uchazeči zůstali pod touto hranicí.

Témata:  Vladimír Putin Rusko průzkumy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy