reklama

Turecké ministerstvo vnitra dále informovalo, že 389 migrantů bylo zadrženo na moři. Zatčeno bylo také 136 osob, které jsou podezřelé z převaděčství.

Po uzavření dohody mezi Bruselem a Ankarou v březnu 2016 se počet uprchlíků, kteří se do Evropy vydávají přes Turecko a Řecko, prudce klesl na několik desítek jedinců denně. Po uzavření takzvané balkánské cesty volí většina migrantů delší a nebezpečnější cestu ze severní Afriky do Itálie.

Rumunská a německá policie minulý podnikly zátah proti síti pašeráků lidí, která z Turecka do západní Evropy dopravila přes 2000 migrantů. V Rumunsku se zasahovalo na 12 místech - operačním centrem sítě se poté, co Maďarsko zpřísnilo kontrolu na hranicích se Srbskem, stalo město Temešvár v západním cípu Rumunska.

Kriminální organizace podle rumunské prokuratury nejprve migranty lokalizovala a posléze jim prostřednictvím arabských průvodců zajišťovala ubytování a cestu přes Turecko, Bulharsko, Srbsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska a Německa. Uprchlíci platili pašerákům za jejich služby 4000 až 5000 eur (101.700 až 127.100 Kč).

Pašeráci a migranti používali komunikační aplikace jako WhatsApp nebo Viber a během přechodů hranic mobilní telefony vypínali, aby se na na nich neukládala jejich poloha, uvedla rumunská prokuratura. Běženci se podle ní do Rumunska dostávali ze Srbska, pašeráci je pak dopravili do Maďarska a nakonec do Rakouska či Německa.