Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští opoziční aktivisté vydali brožurky o Putinových selháních, policie je zabavila

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Moskva – Policie v Rusku zabavila celý náklad brožurky o selháních, vadách a neúspěších téměř dvacetiletého vládnutí Vladimira Putina. Jejími autory jsou někdejší spolupracovníci zavražděného opozičního předáka Borise Němcova, Ilja Jašin a Vladimir Milov. Rusové budou prezidenta volit 18. března. Průzkumy slibují Putinovi drtivé vítězství, znamenající setrvání v čele státu po dalších šest let.

O zadržení tiskovin informovali sami aktivisté. „V okamžiku předání (brožurek) v podzemním parkovišti jednoho z nákupních středisek se objevili policisté z centra pro boj proti extremismu a další policisté a doslova celý náklad zabavili," postěžoval si Jašin.

Policie uvedla, že brožurky nechá prověřit, zda neporušují zákon. Podle Jašina si ale počínali „naprosto nezákonně", vždyť v Rusku „ještě není zakázáno kritizovat prezidenta". Přislíbil proto přistoupit k záložnímu plánu, aby se brožurka dostala k voličům ještě před nedělním hlasováním.

Kritik Kremlu Němcov byl zavražděn před třemi lety. Někdejší místopředseda ruské vlády byl zastřelen v únoru 2015 v centru metropole, na dohled od Kremlu, když přecházel most přes řeku Moskvu. Moskevský soud odsoudil za opozičníkovu vraždu Čečence Zaura Dadajeva k 20 rokům vězení a čtyři Dadajevovy komplice k trestům odnětí svobody od 11 do 19 let. Organizátory a objednatele vraždy se vypátrat nepodařilo.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Ilja Jašin

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy