Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko se chce spojit s Rakouskem a Itálií a koordinovat protiuprchlickou politiku

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že jeho země usiluje o těsnější koordinaci uprchlické politiky s Rakouskem a Itálií poté, co v tamních volbách posílily protiimigrační strany. 

Szijjártó uvedl, že by tak měla být rozšířena aliance unijních států zaměřená na vnitřní bezpečnost. Přístup, jaký k migraci zaujímají rakouská a italská vláda, je podle něj velmi podobný tomu, jaký mají středoevropské země.

„Takže je zjevné, že spolu budeme v budoucnu spolupracovat," řekl Szijjártó. „Není to nic proti západní části Evropy, je to proti migraci a je to ve prospěch našich zájmů, protože my klademe bezpečnost na první místo," prohlásil ministr ve vládě premiéra Viktora Orbána a člen jeho pravicové strany Fidesz.

Maďarsko a jeho sousedé z visegrádské skupiny, tedy Česko, Polsko a Slovensko, odmítají přijímat muslimské uprchlíky s poukazem na obavy o bezpečnost a přání zachovat tradiční křesťanský charakter společnosti, připomněla Reuters.

Visegrádské státy sice podle maďarského politika nechystají skupinu V4 rozšiřovat, to by prý však nemělo bránit těsnějším vztahům s podobně smýšlejícími zeměmi. „Rozhodně bychom chtěli mít těsnější a efektivnější spolupráci s Rakouskem a samozřejmě snad i s příští italskou vládou," poznamenal.

Orbán patří v EU mezi politiky s nejvyhraněnějšími názory na migraci a silnou protiimigrační rétoriku uplatňuje i v kampani před maďarskými parlamentními volbami, které se uskuteční 8. dubna. Orbán v nich bude usilovat o možnost stanout v čele vlády ve třetím volebním období po sobě.

Rakousko nebo Itálie už mají volby za sebou. V těch rakouských loni v říjnu uspěla i protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která vytvořila vládní koalici s vítěznými lidovci. I ti v kampani vystupovali s poměrně ostrou protiimigrační rétorikou.

Italské volby předminulý víkend vyhrála středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu. Nejsilnější samostatnou italskou stranou je však populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S).

Rakouský kancléř Sebastian Kurz minulý pátek řekl, že chce rakouského předsednictví v EU v druhé polovině tohoto roku využít k zaměření pozornosti bloku na předcházení budoucím imigračním vlnám, místo toho, aby trval na přerozdělování uprchlíků. Na konci ledna lidovecký (ÖVP) šéf rakouské vlády po setkání s Orbánem rovněž slíbil těsnější spolupráci s Maďarskem.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Itálie Rakousko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy