Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve vojenském objektu v Adenu se odpálil atentátník, zabil nejméně čtyři lidi

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Aden - Při atentátu v jihojemenském Adenu dnes přišlo o život několik lidí. Útok spáchal sebevrah, který k vojenskému zařízení přijel autem s výbušninami. K incidentu se zatím žádná teroristická skupina nepřihlásila.

Zasažené zařízení se používá k přípravě jídla pro jemenské vojáky, kteří procházejí výcvikem armády Spojených arabských emirátů. Záchranáři vytáhli z trosek nejméně čtyři ohořelá těla. Exploze značně poškodila i domy v okolí a auta. Agentura AFP uvedla, že mrtvých je nejméně pět.

Od února jde o druhý útok na jemenské bezpečnostní síly v Adenu. V únoru se Islámský stát (IS) přihlásil k útoku na velitelství protiteroristické jednotky v Adenu. O život přišlo 14 osob včetně útočníků.

Jemen je od roku 2014 dějištěm občanské války, do níž od roku 2015 zasahuje arabská koalice. Aden se stal dočasným sídlem vlády, protože šíitští povstalci, jež podporuje Írán, v roce 2014 obsadili metropoli Saná a další části Jemenu a hlavní město mají dodnes pod kontrolou.

Témata:  terorismus v Jemenu Jemen

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy