Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při atentátu v Jemenu zahynulo jedenáct lidí. MZV ČR radí Čechům, aby ze ze mě odjeli

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Při dnešním teroristickém útoku na jihu Jemenu zahynulo nejméně 11 lidí. Terčem atentátu se stalo kontrolní stanoviště. Po výbuchu se podle svědků ozvala z místa také střelba. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Sebevražedný atentátník v provincii Šabva na jihovýchodě země najel autem naloženým trhavinou do kontrolního stanoviště, které hlídaly síly podporované Spojenými arabskými emiráty.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V Jemenu ale operuje IS a Al-Káida. Tyto teroristické organizace využívají válečného konfliktu v zemi, v němž proti sobě stojí vládní jednotky podporované arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií, a šíitští povstalci. V uplynulých dnech se situace v zemi pokusily využít také jihojemenští separatisté.

Ti se v neděli zmocnili sídla vlády v Adenu. Mezinárodně uznávaný kabinet se v druhém největším jemenském městě zdržuje, protože metropoli Saná mají od roku 2014 v rukou šíitští povstalci. Podle AP se kvůli situaci v přístavním městě Adenu chystá jemenský premiér Ahmad Ubajd bin Daghr k útěku ze země. Akce separatistů prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí označil za státní převrat.

MZV ČR varuje české občany před cestami do Jemenské republiky a případné české občany přítomné v Jemenu vyzývá k opuštění země.

"Po dvou letech bojů je v Jemenu téměř přes 10 tisíc obětí a tři miliony vnitřně vysídlených uprchlíků. Na 85% obyvatelstva (20 mil.) vyžaduje různou formu humanitární pomoci. Téměř sedmi milionům obyvatel hrozí hladomor. Hlavním nebezpečím pro území pod kontrolou jemenské vlády (všechny provincie jižního Jemenu) jsou ozbrojenci z Al-Káidy a bojůvky Islámského státu, operující především v provinciích Šabwa, Bajdá, Abján a Hadramaut," informuje mzv.cz.

Témata:  terorismus v Jemenu Jemen terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy