Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko neodpoví na ultimátum, Londýn nespolupracuje, postěžoval si Lavrov

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Ke kauze bývalého agenta Sergeje Skripala se dnes na tiskové konferenci v Moskvě vyjádřil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Británie podle něj odmítla poskytnout Rusku přístup k informacím o případu.

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí oznámila, že Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni nervovou látkou Novičok, kterou v minulosti Moskva vyvinula. Proto se britská vláda domnívá, že je "vysoce pravděpodobné", že Rusko je za čin zodpovědné. Pokud podle premiérky Moskva věrohodné vysvětlení neposkytne do dnešní půlnoci, bude Londýn čin považovat za "nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království".

"Dřív než předkládat ultimáta by Británie měla dodržet své vlastní závazky vůči mezinárodnímu právu, v daném případě vůči konvenci o zákazu chemických zbraní," komentoval dnes Lavrov britský požadavek.

"Jakmile se objevily pověsti o tom, že ve vztahu ke Skripalovi byla použita látka vyrobená v Rusku, okamžitě jsme oficiálně požádali o možnost látku analyzovat. Na naše absolutně zákonné požadavky jsme ale dostali negativní odpověď, odmítli nás," prohlásil Lavrov.

Vyzval britské úřady, aby Rusům umožnily přístup k dokumentaci o Skripalově případu. Odůvodnil to tím, že agentova dcera Julija je občankou Ruské federace.

Skripal, který byl agentem ruské vojenské rozvědky, se v 90. letech nechal naverbovat britskou tajnou službou MI6. V roce 2004 byl v Rusku zatčen a o dva roky později odsouzen na 13 let do vězení za špionáž. V roce 2010 ho Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA; od té doby žije Skripal v Británii.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy