Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žaloba chce pro floridského střelce Cruze trest smrti, obhajoba nesouhlasí

Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Foto: WPTV

Washington - Americká prokuratura žádá pro 19letého Nikolase Cruze, který v únoru postřílel ve floridské škole 17 lidí, trest smrti. Podle agentury AP ale není vyloučeno, že se nakonec obžaloba s obhajobou dohodne na doživotním vězení bez možnosti propuštění.

Dnešní rozhodnutí prokuratury žádat trest smrti je zveřejněním formálního postupu obžaloby před začátkem procesu, konečný požadavek se tak může kdykoli změnit. Cruzův obhájce Howard Finkelstein totiž sdělil, že jejich klient přizná vinu, pokud mu nebude hrozit trest smrti.

Podle Cruzova obhájce by byl trest smrti příliš přísný. Jeho klient podle něj není psychicky v pořádku, což prokazoval již v minulosti. Podle něj by nebylo dobré Cruze odsoudit k smrti.

Ve středu se s Cruzem uskuteční soudní slyšení k formálním záležitostem obžaloby. Cruzova obžaloba čítá 34 bodů, a to včetně 17 vražd prvního stupně.

Témata:  střelba ve škole na Floridě Nikolas Cruz trest smrti soudy USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy