Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie tajně jedná s KLDR

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Štrasburk - Skupina poslanců Evropského parlamentu dnes oznámila, že už tři roky vede tajná jednání se Severní Koreou ve snaze dosáhnout ukončení jejího jaderného programu.

"Tajně jsme se sešli se severokorejskými vysokými činiteli při 14 příležitostech. Pochopili jsme jejich znepokojení a oni pochopili naše," řekl za delegaci europarlamentu britský konzervativní poslanec Nirj Deva na tiskové konferenci na okraj plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

V zájmu ukončení napětí ve vztazích s KLDR parlamentní delegace "neúnavně hájila dialog bez předběžných podmínek", dodal Deva, který konání rozhovorů odhalil v době plánování historické schůzky mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Diskuse europoslanců se severokorejskými představiteli, včetně ministrů, se údajně pravidelně konají v Bruselu. "My jsme nedvojznačnými slovy řekli, že pokud budou pokračovat ve svém raketovém a jaderném programu, povede to jen k nevyhnutelnému důsledku, na který se zdráháme pomyslet," dodal Deva. Delegace se podle něj souběžně setkávala s představiteli Spojených států, Číny, Japonska a Jižní Koreje.

Podle Devy delegace Evropského parlamentu sehrála svou roli ve vytváření dostatečné důvěry pro navázání dialogu mezi USA a KLDR.

Kromě setkání mezi Trumpem a Kim Čong-unem, které by se mohlo uskutečnit v květnu, je na duben plánována schůzka mezi vrcholnými představiteli Severní a Jižní Koreje.

Témata:  EU europoslanci Severní Korea

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy