Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci v Libyi trpí. Čelí otřesným životním podmínkám

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Dvaadvacetiletý Eritrejec, kterého ve Středozemním moři s 92 dalšími migranty zachránila španělská nevládní organizace, zemřel v italské nemocnici na tuberkulózu umocněnou silnou podvýživou. Vážil 35 kilogramů.

Informovala o tom agentura Reuters. Humanitární pracovníci dnes v této souvislosti upozornili na hrozivé podmínky, v nichž uprchlíci v Libyi čekají na cestu do Evropy.

Španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms v pondělí přivezla do přístavu ve městě Pozzallo na jižním břehu Sicílie 93 migrantů. Zachránila je z přeplněného gumového člunu, který vyplul z Libye.

Mezi nimi byl i 170 centimetrů vysoký Eritrejec Segen. Vážil 35 kilogramů a nebyl schopen bez pomoci chodit. Zemřel po 12 hodinách v místní nemocnici, řekl agentuře Reuters starosta města Roberto Ammatuna. "Vypadal, jako by prošel koncentračním táborem," dodal Ammatuna. "Všichni migranti, kteří dorazili v pondělí, byli jen kost a kůže, měli atrofované svalstvo. Podmínky (v nichž žili) v Libyi jsou zjevně nelidské," řekl starosta.

Proud uprchlíků, kteří se do Itálie vydají přes Středozemní moře z Libye, klesl v porovnání se stejným obdobím loni o 73 procent. Znamená to mimo jiné, že mnoho z nich v Libyi uvázne na delší dobu než dříve, napsala agentura Reuters. Eritrejec Segen lékařům sdělil, že v Libyi strávil 18 měsíců.

Běženci, kteří se na cestu vydali se Segenem, řekli charitativní organizaci Medu, že je pašeráci lidí drželi několik měsíců ve velkém skladě, kde je mučili a bili. Za cestu přes moře museli zaplatil přibližně 1500 dolarů (téměř 31.000 Kč).

Témata:  uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy