Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková je teroristka? Podle prokurátora chtěla zaútočit granáty v parlamentu

Naděžda Savčenková
Naděžda Savčenková
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kyjev - Ukrajinský generální prokurátor obvinil poslankyni Nadiju Savčenkovou, že připravovala útok na ukrajinský parlament. Prokuratura předá parlamentu žádost o zbavení političky její poslanecké imunity.

"Máme nesporné důkazy o tom, že ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková osobně plánovala, osobně verbovala, osobně rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále," řekl prokurátor Jurij Lucenko během svého projevu v parlamentu. Při atentátu prý chtěla použít granáty, miny a automatické zbraně.

Bývalá pilotka Savčenková je jednou z nejvýraznějších postav konfliktu na východě Ukrajiny. Během bojů, do kterých se dobrovolně přihlásila, byla zajata proruskými separatisty a předána do Ruska. V ruském vězení následně strávila dva roky, než ji Moskva vyměnila za dva ruské vojáky. Na Ukrajině ji označili za národní hrdinku.

Politička čelí od ledna 2017 kritice zejména kvůli výrokům o tom, že by se Kyjev měl načas zřeknout Ruskem anektovaného Krymu a na oplátku by prý získal zpět rebely ovládaný východoukrajinský Donbas.

Savčenková zatím dnešní obvinění nekomentovala. Sama dnes přišla k výslechu ukrajinské tajné služby SBU ohledně případu šéfa Střediska pro osvobození zajatců Vladimira Rubana, obviněného z účasti na plánování teroristických útoků v Kyjevě. Během briefingu před budovou SBU Savčenková obvinila ukrajinskou vládu ze snahy o vyvolání další revoluce a řady zločinů proti ukrajinským občanům.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy