Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko ani SSSR nikdy neměly program na vývoj nervové látky Novičok, tvrdí Rjabkov

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov tvrdí, že Sovětský svaz ani Rusko nikdy neměly program na vývoj nervové látky zvané Novičok. Právě touto látkou byl podle tvrzení Británie otráven někdejší ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera.

Londýn je přesvědčen, že za otravou Skripala stojí Rusko, které k likvidaci svého bývalého agenta použilo nervovou látku zvanou Novičok. Londýn, Washington, Paříž a Berlín společně vyzvaly Rusko, aby poskytlo Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) úplné informace o chemickém programu na vývoj zmíněné látky, který měla armáda v Sovětském svazu v 70. a 80. letech.

Slova Rjabkova citovala agentura Reuters. Agentura TASS pak přinesla podobná slova ruského zástupce při OSN Vasilije Něbenzje. "Žádný výzkumný a experimentální projekt pod názvem Novičok neexistoval," řekl Něbenzja. Trvá zároveň na tom, že veškerý vývoj chemických zbraní v Rusku skončil v roce 1992.

Agentura Interfax tento týden zveřejnila rozhovor s Vilem Mirzajanovem, který tvrdí, že byl jedním z hlavních tvůrců látky Novičok. "Mohlo to udělat jen Rusko," řekl k otravě s tím, že složení nervové substance bylo tajné. Mirzajanov, který podle ruských médií emigroval do USA, také řekl, že lidé zasažení touto látkou nemají šanci na uzdravení.

Témata:  Rusko Velká Británie Sergej Skripal

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy