Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistky v Bílém domě? Trump chce vyměnit bezpečnostního poradce McMastera

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump se rozhodl vyměnit svého hlavního bezpečnostního poradce Herberta McMastera. Na jeho místo zvažuje několik kandidátů včetně bývalého stálého zástupce Spojených států v OSN Johna Boltona či personálního šéfa Národní bezpečnostní rady (NSC) Keitha Kellogga. Uvedl to list The Washington Post.

V úterý prezident odvolal ministra zahraniční Rexe Tillersona a dal najevo, že tím zněny na nejvyšší úrovni nekončí. McMaster zřejmě nebude funkce zbaven hned. Trump je prý ochoten dát si načas, aby se vyhnul pokoření McMastera.

Trump si s ním nikdy osobně nerozuměl a nedávno sdělil úmysl ho ve funkci vyměnit personálnímu šéfovi Bílého domu Johnu Kellymu. Prohlásil prý, že armádní generál je příliš zkostnatělý.

O McMasterově odchodu z Bílého domu se spekulovalo už několikrát. Naposledy to bylo loni v listopadu, kdy ale převládl názor, že jmenovat do funkce bezpečnostního poradce třetího člověka během jednoho roku by nepůsobilo dobře. McMaster v únoru nahradil Michaela Flynna, který post musel opustit kvůli zprávám o jeho pochybných kontaktech v Rusku.

Témata:  Donald Trump USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy