Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdražší město světa pro život? Singapur je pátým rokem na špici

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Londýn - Nejdražším městem pro život je letos už pátým rokem v řadě Singapur. O druhou a třetí příčku se dělí Curych a Paříž.

Uvedla to v dnešní zprávě britská analytická společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), která hodnotila 160 míst ve 133 zemích. V první desítce nejdražších měst dominují místa v Evropě a v asijském Tichomoří.

Japonská města Tokio a Ósaku vyřadila z předních míst nízká inflace. Přitom ještě v roce 2013 byl život v Tokiu nejnákladnější. Za poslední rok se Tokio propadlo o sedm příček na 11. pozici. Do první desítky se dostalo Sydney, které se posunulo o čtyři příčky na desáté místo, a výše postoupily také Oslo, Ženeva, Curych a Kodaň.

Stěžejní příčinou těchto posunů je měnová fluktuace. Kvůli slabému dolaru není mezi prvními deseti žádné město USA. Nejvýše z nich je 13. New York a 14. Los Angeles, které se propadly z loňské deváté, respektive 11. pozice. Na rozdíl od dolaru, který vloni oslabil vůči všem deseti předním měnám, euro o 14 procent zpevnilo. Přesto je z eurozóny v první desítce jen Paříž, kde poměr ceny a hodnoty srovnatelný s jinými evropskými městy nabízí jen alkohol, tabák a doprava.

Témata:  Singapur zajímavosti lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy