Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump rozvrátil americká média. Demokraty nikdo nesleduje, upozorňují odborníci

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Výstřední chování Donalda Trumpa a jeho útočné komentáře jsou vítaným tématem a zvyšují sledovanost televizí. Výsledkem je fakt, že je zpravodajství značně nevyvážené, upozornili mediální odborníci.

Večerní zpravodajské programy televizí ABC, CBS a NBC věnují republikánským primárkám dvojnásobek času ve srovnání s primárkami Demokratické strany. Trumpovi věnovaly televize v dubnu 425 minut, Clintonové jen 117.

Během čtyř týdnů mezi březnem a dubnem společnost Media Research Center zjistila, že zpravodajská televize CNN věnovala republikánům 730 minut a demokratům 214. Statistika zpráv CNN vyvolává zvláštní pozornost, protože stanice ve sledovanosti roste rychleji než její rivalové Fox News a MSNBC. Někteří zaměstnanci CNN soukromě vyjadřují obavy, zda stanice Trumpovi nevěnuje příliš pozornosti.

Teď už primárky končí a televize by se měly zamyslet nad vyvážeností, soudí Frank Sesno z univerzity George Washingtona.

V dějinách americké žurnalistiky věnovaly sdělovací prostředky paradoxně víc pozornosti kandidátům, kteří nakonec souboj o prezidentské křeslo prohráli. Stalo se to ve všech třech posledních volbách, kdy stávající hlava státu už kandidovat nemohla a republikáni i demokraté museli vybrat nového kandidáta, tedy v letech 1988, 2000 a 2008.

Mediální organizace by si měly dávat pozor, do jaké míry Donald Trump rozhoduje o obsahu jejich zpravodajství, soudí Sesno. "Jejich pravidla jsou v troskách. Ozvěna osobních útoků a protiútoků nahrazuje seriózní diskusi o kandidátech a politice, kterou ztělesňují," konstatoval.

Témata:  Donald Trump CNN USA

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy