reklama

Zpráva přišla v době snižování napětí na Korejském poloostrově, kdy se připravuje schůzka nejvyšších představitelů obou Korejí a kdy se spekuluje o možnosti summitu USA-KLDR.

Jihokorejská a americká armáda obvykle pořádají v březnu a v dubnu manévry pod názvy Key Resolve a Foal Eagle. Letos Soul a Washington souhlasily, že kvůli zimním olympijským a paralympijským hrám v jihokorejském Pchjongčchangu zahájení manévrů odloží.

Jihokorejský armádní zdroj, citovaný agenturou Jonhap, uvedl, že cvičení Foal Eagle, jehož se v minulých letech účastnilo až 17.000 amerických vojáků a 300.000 Jihokorejců, začne počátkem dubna. Nepotrvá však jako obyčejně dva měsíce, ale pouze jeden.

Spojené státy prý navíc do manévrů nenasadí své strategické zbraně jako například bombardéry B-1B a útočné skupiny letadlových lodí, které byly v dobách vysokého napětí často vysílány do blízkosti Korejského poloostrova.

Velitelské cvičení Key Resolve, založené na počítačové simulaci, začne podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap příští týden.