Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atény znovu odmítly vydat osm uprchlých vojáků Turecku

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény - Řecký odvolací soud dnes odmítl tureckou žádost o vydání osmi tureckých vojáků, které Ankara obvinila z přímé účasti na neúspěšném pokusu o státní převrat proti prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi v roce 2016.

Skupina vojáků uprchla do Řecka vrtulníkem 16. července 2016, když pokus ztroskotal.

Řecká strana tak odmítla již třetí tureckou žádost o jejich vydání. Ankara s každou novou rozšiřovala obvinění proti vojákům, do nichž zahrnula i příslušnost k teroristické organizaci či pokus o vraždu prezidenta Erdogana. Řecká justice ale tato obvinění označila za irelevantní a přiklonila se i k názoru uprchlíků, kteří se vydání do vlasti brání mimo jiné kvůli obavám, že by je v Turecku nečekal spravedlivý soud.

O převrat se v červenci 2016 pokusila část armády. Za půldruhého roku bylo v Turecku v souvislosti s pokusem o puč propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, prokurátorů, policistů, učitelů a dalších státních zaměstnanců, z toho přes 50.000 lidí skončilo za mřížemi.

Témata:  Řecko Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy