Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co Rusko čeká po Putinově vítězství? Expert má jasno

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Žádné velké protesty v Rusku po očekávaném vítězství Vladimira Putina v nedělních prezidentských volbách nečeká politolog Andrej Kolesnikov z moskevského centra Carnegie.

Přestože Rusové už jednou, na přelomu let 2011 a 2012, v davech vyšli do ulic velkoměst, aby demonstrovali proti volbám, které byly podle jejich názoru nepoctivé.

"Ne, to se opakovat nebude, nyní je něco takového naprosto vyloučeno," řekl ČTK Kolesnikov. Nemá smysl podle něj srovnávat tehdejší a nynější situaci. Nyní k protestům chybí motivace, navíc se režim s tehdejšími demonstracemi tvrdě vypořádal. Každému nespokojenci je jasné, že mu může hrozit důrazný postih.

Opoziční předák Alexej Navalnyj, kterého úřady k nynějším volbám nepustily, sice protesty slibuje, ale politolog míní, že tentokrát příliš lidí dohromady nedá. Třeba i na rozdíl od loňského jara, kdy demonstrace svolané Navalným proti korupci mezi mocenskými špičkami byly až nečekaně mohutné. Přesto se nic nezměnilo. "Společnost se stala konformnější a apatičtější. Putin dokázal protestní hnutí porazit," míní expert.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy