Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Egejském moři se utopilo 14 uprchlíků, pátrací akce pobřežní stráže pokračuje

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - V Egejském moři u ostrova Agathonisi jižně od ostrova Samos se utopilo nejméně 14 uprchlíků. Řecká pobřežní stráž zahájila rozsáhlou operaci po dalších osobách pohřešovaných z člunu převaděčů. Třem běžencům se podařilo doplavat na břeh a zalarmovat úřady. Mezi utonulými jsou čtyři děti, muž a žena.

Pobřežní stráž původně informovala o nálezu šesti těl a o větším počtu pohřešovaných. Policie později sdělila, že se v moři našlo dalších osm utonulých. 

Tři zachránění - dvě ženy a jeden muž - řekli, že byli na dřevěném člunu. Podle nich na něm bylo přes 20 lidí. 

EU a Turecko před dvěma lety uzavřely dohodu, která měla zastavit příliv běženců z tureckého pobřeží na blízké řecké ostrovy. Přesto se ale každý týden touto trasou podle agentury AP vydávají desítky a někdy i stovky lidí. Často plují na nestabilních nafukovacích člunech a jiných nevhodných plavidlech.

V letech 2015 a 2016 zahynulo při pokusu přeplout z Turecka do Řecka více než 1000 migrantů a uprchlíků. V roce 2015, kdy migrační krize vrcholila, se z Turecko do Řecka dostalo přes 857.000 migrantů.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy