Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský expremiér lituje, že po referendu zaváhal a odložil vyhlášení nezávislosti

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Ženeva/Barcelona - Katalánský expremiér Carles Puigdemont lituje, že odložil vyhlášení nezávislosti Katalánska hned po loňském referendu. Podle svých slov se choval příliš odpovědně a padl do pasti uchystané Madridem.

Katalánci se loni 1. září vyslovili v referendu pro odtržení Katalánska od Španělska. Katalánský parlament pak 27. října schválil rezoluci o nezávislosti. Španělská vláda následujícího dne sesadila katalánskou vládu, rozpustila tamní parlament a vypsala regionální volby. Puigdemont sesazení své vlády neuznal a 30. října odjel do Belgie.

Nyní se v Ženevě účastní festivalu filmů o lidských právech. Listu Tribune de Genève řekl, že původně chtěl nezávislost vyhlásit hned po referendu. "Počítali jsme s vyhlášením nezávislosti 10. října, ale rozhodl jsem se to odložit a nechat dveře otevřené dialogu se španělskou vládou. Tak mi to doporučil Madrid. Šlo o zdroje přímo ze španělské vlády," řekl Puigdemont.

"Jednal jsem tedy odpovědně, i když riskantně, protože všichni čekali vyhlášení. Zvolil jsem dialog, bohužel to byla léčka, protože z vlády nebyla žádná pozitivní reakce," dodal. Kdyby měl možnost udělat to znovu, vyhlášení nezávislosti by neodložil.

Témata:  Katalánsko Carles Puigdemont Španělsko Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy