reklama

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová při příchodu na jednánín neodpověděla na otázku, zda kvůli pokusu o vraždu Skripala a jeho dcery nervovou látkou vojenského typu připraví EU například nové sankce vůči Rusku. Poznamenala pouze, že už dopoledne se dá čekat společné prohlášení evropských ministrů zahraničí. Ve čtvrtek se budou věcí zabývat také šéfové států a vlád unie na svém březnovém summitu.

Koncem minulého týdne nechal dobře informovaný britský diplomat bez odpovědi otázku, zda mezi nyní zvažovanými možnostmi je i žádost Británie o aktivaci článku 42. lisabonské smlouvy. Ten předpokládá, že ostatní státy EU poskytnou veškerou pomoc a podporu členské zemi, která se stala na svém území terčem ozbrojeného napadení. Článek byl zatím aktivován jednou, po teroristických útocích ve Francii na podzim 2015.

"Dnes půjde v prvé řadě o to, abychom dostali další informace a abychom ukázali, že stojíme po boku Velké Británie a že něco takové není akceptovatelné," podotkl při příchodu také německý ministr Heiko Maas. Podle něj ale neexistuje jiné věrohodné vysvětlení věci, než je ruský podíl na útoku.

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis při příchodu na dnešní jednání v Bruselu uvedl, že je třeba situaci pečlivě prověřit, včetně zapojení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Její experti mají dnes v Británii získat vzorky látky použité při útoku na Skripalovy.