Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko kolem Novičoku vypouští stohy lží, naštval se Johnson

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Brusel - Britský ministr zahraničí Boris Johnson dnes v Bruselu řekl, že způsoby, kterými Rusko odmítá svůj podíl na útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury, jsou stále absurdnější. Moskva podle něj vypouští stohy mlhy, aby zakryla pravdu.

Johnson dnes ráno ocenil podporu ze strany EU a zdůraznil, že Londýn postupuje v souladu se svými závazky plynoucími ze smlouvy o nešíření chemických zbraní. "Je to v jasném kontrastu s tím, jak se chovají Rusové," prohlásil.

Moskva podle něj nejprve popírala, že by příslušnou nervovou látku, označovanou jako Novičok (nováček), vůbec vyráběla. "Pak říkají, že ji vyrobili, ale že vše bylo zničeno. Pak zase, že vyrobili a zničili zásoby, ale část se nějak tajemně dostala do Švédska, České republiky, na Slovensko, do USA či dokonce do Británie," upozornil Johnson na různé výroky ruské strany.

Jedná se podle něj o "klasickou ruskou strategii schovávání jehly pravdy ve stohu lží a mlžení". Dvanáct let po vraždě Alexandra Litviněnka v Londýně už ale nikoho nemohou poplést, prohlásil Johnson.

"U stolu dnes v Bruselu není skoro žádný stát, který by v posledních letech nečelil nějakému nepřátelskému či podvratnému ruskému chování," dodal.

Johnson minulý týden s případem spojil přímo ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten tuto neděli s jasným náskokem vyhrál prezidentské volby a získal další šestiletý mandát.

Témata:  Rusko EU Boris Johnson Sergej Skripal

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy