Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobčaková dala Putinovi seznam politických vězňů

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Prezidentská kandidátka za ruské liberální hnutí Občanská iniciativa Xenija Sobčaková dnes při setkání v Kremlu předala prezidentu Vladimiru Putinovi seznam 16 osob, které jsou podle ní v Rusku vězněny z politických důvodů.

Novinářům to řekl další účastník schůzky Boris Titov, který ve volbách kandidoval za konzervativní Stranu růstu.

Putin se v Kremlu setkal se sedmi svými soupeři, které v neděli ve volbách porazil. Sobčaková už před volbami oznámila, že hodlá Putinovi seznam předat se žádostí, aby se Kreml osudem politických vězňů zabýval. O osobách uvedených v seznamu ruská média neinformovala.

Svůj seznam prezidentovi předal i Titov. Jsou v něm prý čtyři ruští podnikatelé žijící v zahraničí, kteří jsou v Rusku trestně stíháni. Putin podle Titova informaci obou prezidentských kandidátů vyslechl. "Určitě to posoudíme a rozhodneme," tlumočil Titov Putinova slova.

Obsáhle na dvouhodinovém setkání s Putinem hovořil další neúspěšný kandidát, šéf liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij. Novinářům po schůzce řekl, že Putina upozornil na nutnost zásadních reforem v hospodářství a vnitřní i zahraniční politice. "Především je nutná normalizace vztahů s Ukrajinou a stažení vojsk ze Sýrie. Jsou zapotřebí hluboké ekonomické reformy, je třeba zastavit závody ve zbrojení a nedopustit válku," řekl prý Javlinskij hlavě státu.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.