Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking varuje Trumpa: Obchodní válka nebude mít vítěze

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Peking - Staronový čínský premiér Li Kche-čchiang pohrozil, že obchodní válka mezi Čínou a USA nebude mít žádného vítěze. Peking podle jeho slov obchodní válku nechce a doufá, že se podaří spory urovnat.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa nedávno oznámila, že připravuje cla na čínské produkty z oblasti informační technologie a komunikací a na spotřební výrobky. Podle zdrojů by nová cla na zboží v hodnotě až 60 miliard USD (1,2 bilionu Kč) měla být oznámena do konce tohoto týdne. Li řekl, že věří, že obě strany zachovají klid.

Čína podle premiéra hodlá zlepšit přístup do svého sektoru služeb a zpracovatelského sektoru. Sníží také dovozní cla, hlavně na léky a některé spotřební zboží. Země chce také rozšířit přístup na své trhy, a nebude požadovat po firmách, které zde budou chtít podnikat, aby přesouvaly do země své technologie a lépe bude ochraňovat duševní vlastnictví.

USA v současnosti zakazují vyvážet do Číny vše, co má vojenské využití. To může pokrývat řadu technologií pro duální použití. Situaci komplikuje i skutečnost, že mnoho čínských firem je aktivních v oblasti civilního i vojenského průmyslu. Li dodal, že doufá, že USA brzy zmírní restrikce na vývoz vyspělého technologického zboží.

Zástupci čínského obchodu již dříve uvedli, že Peking je připraven na případné zavedení amerických cel odpovědět, bližší detaily však neposkytli. Podnikatelské skupiny naznačily, že případná odveta by se mohla zaměřit na americká letadla, sóju a další zboží, pro které je Čína velkým trhem.

Li hovořil i o tom, že čínská spolupráce s ostatními zeměmi je založena na tržních pravidlech a že čínský projekt Nové hedvábné stezky (One Belt, One Road) bude výhodný pro všechny účastníky.

Premiér také komentoval situaci na Korejském poloostrově, kde v posledních týdnech KLDR vykazuje vstřícnost k jednáním. Peking je podle Lia z uvolňování napětí na poloostrově potěšen a chce nadále usilovat o zlepšení situace.

Témata:  Čína USA clo Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy