Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na barmské Rohingy se řítí monzuny, lidem hrozí tyfus i žloutenka

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Dháka - Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes varovala před katastrofickými důsledky, jež by mohla mít blížící se monzunová sezona na rohingské uprchlíky v Bangladéši.

Lidem kromě ztráty střechy nad hlavou hrozí především závažná onemocnění, jako je břišní tyfus, žloutenka nebo malárie, napsala agentura DPA. Do Bangladéše před násilnostmi v sousední Barmě uprchlo od loňského srpna na 700.000 muslimských Rohingů.

Odborníci z organice Lékaři bez hranic společně s dalšími humanitárními pracovníky dnes uvedli, že kvůli chatrným přístřeškům vyrobeným z bambusu a plastových fólií mohou přijít běženci o jedinou střechu nad hlavou. Kromě toho hrozí také přetečení polních toalet a kontaminace zdrojů vody, což může vést k závažným zdravotním potížím a onemocněním.

Rohingové čelí v Barmě pronásledování dlouhodobě, barmská vláda je považuje za nelegální přistěhovalce z Bangladéše a upírá jim základní lidská práva. Loni v srpnu zahájila barmská armáda proti Rohingům tažení, jež spustilo masivní uprchlickou vlnu. OSN razie označila za etnickou čistku.

Témata:  Barma Rohingové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy