Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté z Boko Haram propustili většinu ze 110 unesených školaček, pět dívek věznění nepřežilo

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja - Islamisté z Boko Haram dnes propustili většinu ze 110 školaček unesených 19. února z města Dapchi na severovýchodě Nigérie. Objevily se také zprávy, že pět dívek věznění radikály nepřežilo.

AFP a AP s odvoláním na nigerijskou vládu píší o 76 osvobozených dívkách. Agentuře Reuters prý svědci na místě sdělili, že na svobodě je více než 100 obětí únosu. "Pět z nás unesených zemřelo. Jedna je stále s nimi, protože je křesťanka," řekla jedna z propuštěných Khadija Gremaová.

Podle AP dnes přijeli příslušníci Boko Haram do Dapchi kolem druhé hodiny ranní s devíti vozy a dívky pak nechali v centru městečka. "Udělali jsme to z lítosti. Už nikdy své dcery nedávejte do školy," prohlašovali údajně extremisté z Boko Haram, jejíž název znamená v překladu z hauštiny "západní vzdělávání je hřích".

Boko Haram přepadla dívčí internátní školu v městečku Dapchi večer 19. února. To, že bylo 110 žaček ve věku od 11 do 19 let uneseno, potvrdil nigerijský prezident Muhammadu Buhari až o týden později. Jde o největší takový incident od únosu 276 studentek ze školy v Chiboku v dubnu 2014.

"Úsilí prezidenta Muhammadu Buhariho o navrácení dívek unesených z Dapchi podporované bezpečnostními složkami přineslo ovoce," citovala AFP dnešní prohlášení nigerijského ministerstva informací, podle něhož je nyní na svobodě 76 obětí.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy