Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britští poslanci předvolali Zuckerberga, aby vysvětlil kauzu Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg a jeho žena
Mark Zuckerberg a jeho žena
Foto: Facebook

Londýn - Britští poslanci požádali zakladatele facebooku Marka Zuckerberga, aby kvůli kauze kolem marketingové společnosti Cambridge Analytica vypovídal před parlamentním výborem vyšetřujícím problematiku falešných zpráv.

Zástupci americké internetové společnosti prý v minulosti výboru poskytovali zavádějící vyjádření. Vyšetřování praktik Cambridge Analytica dnes podpořila i britská premiérka Theresa Mayová, napsala agentura Reuters.

"Obvinění jsou evidentně velmi znepokojivá. Je zcela namístě, aby byla řádně prošetřena," řekla Mayová v parlamentu. Dodala, že neví o žádných aktuálních smlouvách mezi vládou a kontroverzní poradenskou firmou či jejími partnery. Mluvčí premiérky pak uvedl, že ještě před nástupem Mayové do čela konzervativců Cambridge Analytica stranu oslovila, avšak na reálnou spolupráci nedošlo.

Podobně se dnes od firmy distancoval také někdejší představitel kampaně za odchod Británie z EU Arron Banks. "Měli jsme s nimi spoustu rozhovorů, ale nikdy jsme nedělali žádnou práci, placenou nebo jinou," řekl agentuře Reuters. O možném podílu Cambridge Analytica na výsledku britského referenda přitom už loni psal například americký server Motherboard či britský deník The Guardian.

Současnou mediální smršť kolem společnosti zabývající se využitím digitálních dat na předvolební kampaně spustily minulý týden reportáže The Guardian a The New York Times, podle nichž firma tajně získala údaje o desítkách milionů uživatelů. Využila k tomu osobnostní kvíz vytvořený akademikem Aleksandrem Koganem, který s ní spolupracoval. Do jeho aplikace se zaregistrovalo na 300.000 uživatelů, pravidla facebooku ale do roku 2016 umožňovala aplikacím volný přístup také k údajům o všech přátelích přihlášených osob.

Zjištění společně s nahrávkami britské televize Channel 4, na nichž šéfové Cambridge Analytica hovoří o různých nekalých praktikách či podílu na zvolení Donalda Trumpa, otřásla také Facebookem, jehož akcie ke dnešnímu dopoledni klesly o 10,5 procent. Kalifornská firma tvrdí, že byla oklamána. Vedle Británie žádají po společnosti objasnění situace také Spojené státy či Německo.

Témata:  Mark Zuckerberg 1 Facebook Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.