reklama

Italský server Il Fatto Quotidiano uvádí, že obchod se týká jedněch z nejprodávanějších laických deníků Hürriyet a Posta, dále populárních sportovních novin Fanatik a televizních stanic CNN Türk i Kanal D. Konglomerát Dogan Holding vlastní také stejnojmennou tiskovou agenturu. Cena by se měla pohybovat okolo 890 milionů dolarů bez započtení dluhu a dalších závazků.

Agentura AFP označuje deník Hürriyet za vlivný deník s vysokým nákladem, standardy a mezinárodním renomé; jeho anglickou verzi podle AFP čtou Turci žijící v cizině a zahraniční diplomaté působící v Turecku.

"Dojde-li k této velké akvizici, včetně deníku Hürriyet, turecký mediální průmysl se ocitne pod přímou politickou kontrolou prezidenta Erdogana," komentoval jednání o prodeji na twitteru známý komentátor Kadri Gürsel.

Mediální část společnosti Dogan Holding dostala v roce 2009 obří pokutu v přepočtu téměř 60 miliard Kč za údajné neplacení daní. Podle kritiků to byl pokus, jak zastavit kritiku tehdy ještě premiéra Erdogana, která byla z tohoto mediálního domu často slyšet. Kvůli zaplacení pokuty a penále musela skupina prodat - už tehdy holdingu Demirören - deníky Milliyet, Vatan i televizní stanici Star TV.

Reportéři bez hranic na svém webu píšou, že v Turecku jsou vězněny desítky novinářů bez soudu a že se země stala "největší světovou věznicí zaměstnanců médií". Zbylí novináři jsou vystaveni státní zlovůli: státní moc proti nim vede soudní procesy, přicházejí o majetek, pasy či novinářské průkazy.