Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při policejní razii v Gaze byl zadržen muž podezřelý z nedávného útoku na premiéra

Palestina
Palestina
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Gaza - Muž podezřelý z nedávného pokusu zabít palestinského premiéra Ramího Hamdalláha byl zatčen při razii v táboře Nusajrát na území Pásma Gazy. Během zátahu zemřeli v přestřelce dva palestinští policisté.

Při razii byl zatčen Anas abú Chúsá (26), který je podle Hamásu hlavním podezřelým z atentátu na Hamdalláha, a dva další muži. Chúsá zřejmě patří k salafistické skupině, která operuje v Gaze. Na jeho dopadení vypsaly místní úřady odměnu 5000 dolarů.

Bomba v blízkosti Hamdalláhova konvoje vybuchla 13. března u hraničního přechodu Bajt Hanún na severu Pásma Gazy, kam premiér přijel na slavnostní otevření čističky odpadních vod, vybudované s přispěním Světové banky a Evropské unie.

Palestinskému premiérovi se při výbuchu nic nestalo, zraněno bylo několik jeho strážců. Hamdalláh je předsedou vlády palestinské samosprávy, která sídlí na jiném palestinském území - na Západní břehu Jordánu, okupovaném Izraelem. Hamdalláh je členem strany Fatah.

Loni v říjnu během rozhovorů v Egyptě dosáhly Hamás a Fatah dohody o politickém usmíření, která počítá s vytvořením společné vlády. Ta ale zatím nevznikla.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) atentát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy