Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové ve krvi Skripala a jeho dcery objevili Novičok, vzorky dostane OPCW

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Experti z laboratoře v jihoanglickém Porton Downu zjistili přítomnost nervově paralytického jedu novičok či jemu příbuzné látky v krvi bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

Nové vzorky jejich krve dostanou k analýze také odborníci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na britskou justici, která předání vzorků odsouhlasila.

Britské justice se zabývá procedurálně-právními okolnostmi případu. Ve své zprávě konstatovala, že Skripalovi jsou stále v bezvědomí a nejsou s to tak sami formálně dávat souhlas s tím, aby jim byly odebírány krevní vzorky. Nedá se prý očekávat, že toho budou oba pacienti schopni v nejbližší době, kdy je zapotřebí jim krev nadále odebírat.

Skripalovi jsou podle dokumentu stále v "kritickém, ale stabilním stavu". Není nicméně vyloučeno, že se jejich stav může prudce zhoršit. Nejmenovaný odborník uvedl, že oba jsou pod těžkými sedativy a že nejsou schopni komunikovat.

Reuters citoval příslušného soudce Davida Williamse, který s odvoláním na dosavadní výsledky zdravotních testů uvedl, že útok nervově paralytickou látkou zřejmě narušil duševní kapacitu Skripalových, přičemž není jasné, zda a kdy se zotaví. 

Témata:  Sergej Skripal Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy