Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malé vítězství Evropské komise? Polští poslanci navrhli úpravu soudního zákona

Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) dnes přišla s návrhem úprav kontroverzní soudní reformy posilující vliv vlády na justici. Přijetí dvou zákonů o nejvyšším soudu a soudcovské radě vyvolalo v prosinci protesty opozice i negativní ohlas z Bruselu.

Návrh, podle něhož bude například ministr spravedlnosti muset přihlížet k názoru soudců před případným odvoláním předsedy soudu, je podle politiků reakcí na kritiku od Evropské komise. Informovala o tom polská média.

Evropská komise kvůli obavám z toho, že posílení vlivu politiků na obsazení soudů ohrozí stabilitu polského právního řádu, zahájila s Polskem proceduru, která může vést až k odebrání některých hlasovacích práv. Varšava proto učinila úpravy, které vysvětluje jako ústupek Bruselu.

„Rozhodli jsme se k tomu, abychom naplnili požadavky Evropské komise. Doufáme, že ukončí spor," komentoval podle listu Gazeta Wyborcza navrhované změny poslanec PiS Marek Ast.

Sejm dnes projednal návrh, podle něhož bude muset ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro nově konzultovat plán na odvolání předsedy či místopředsedy soudu s jeho soudci. Dosud tak na základě reformy mohl učinit sám. Politici vládních stran přišli rovněž s návrhem, aby soudkyně dosahovaly důchodového věku v 65 letech jako muži. Novela pro ně zaváděla odchod do důchodu v 60 letech, což Brusel kritizoval jako porušení evropských norem proti diskriminaci pohlaví.

Někteří soudci citovaní polskými médii však tvrdí, že tyto změny jsou pouze dílčí a na zásadním posílení vlivu vládnoucí strany na justici mnoho nemění.

Beze změny například zůstává zákon o soudcovské radě dohlížející na činnost soudů, jejíž většinu členů nově místo samotných soudců vybírá Sejm ovládaný PiS.

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost justice Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy