reklama

Stalo se tak dva dny poté, co se objevily zprávy, že se separatistická Strana kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci, hodlá z místa stáhnout. Turecká armáda v brzké době podle prezidenta rovněž hodlá rozšířit své operaci proti kurdským oddílům na severu Sýrie. Informovala o tom agentura Reuters.

"Už dříve jsme oznámili, že půjdeme do Sindžáru. Teď jsme tam zahájili operace. Boj je vnější i vnitřní," oznámil dnes Erdogan v turecké provincii Trabzon bez dalších podrobností. Zdroje v Sindžáru v rozhovoru s Reuters nicméně uvedly, že o žádné podezřelé aktivitě v regionu neví.

PKK, kterou kromě Turecka označují za teroristickou organizaci také EU a Spojené státy, desítky let působí v horské oblasti na hranici mezi Irákem a Íránem a od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku.

Erdogan dnes rovněž řekl, že turecká armáda v brzké době zahájí další ofenzivu v Sýrii, a to asi 40 kilometrů od Halabu (Aleppa) ve městě Tal Rifaat. Podle tureckého prezidenta jde o pokračování ofenzivy namířené proti syrské kurdské milici YPG, kterou Ankara označuje za prodlouženou ruku PKK a kterou podle sobotního sdělení turecké armády po osmi týdnech intenzivních bojů kompletně porazila v severosyrské oblasti Afrín.